In gesprek met Julia over Julia’s Wijsje

1024 768 Wijsje

Julia komt me met een stralende glimlach tegemoet lopen. Het cafeetje waar we hadden afgesproken, blijkt dicht te zijn, maar dat is altijd een goed excuus om iets nieuws te ontdekken, vinden we allebei. Slechts honderd meter verder stappen we binnen bij PIM’s in Den Haag.

Foto’s: Gordon Meuleman

“Eigenlijk wist ik niet zo goed waar ik aan begon…”, zegt Julia wanneer onze koffie en thee is gebracht. “Ik was gewoon heel enthousiast, maar ik had zoiets nog nooit gedaan. Al met al is het toch best een project, zo’n Wijsje, je zet echt een festival op.” Je ziet haar even denken aan toen, en hoe het voelde om te beginnen met de organisatie van Julia’s Wijsje. Want, waar begin je in godsnaam? Gaandeweg vielen de dingen gelukkig wel op hun plek, maar je moet inderdaad aan best veel dingen denken.

Je doet het niet alleen

“Sommige dingen heb ik misschien wel een beetje onderschat en daardoor heb ik later best wel wat stress gehad. Een grote les was dat ik echt veel meer om hulp had moeten vragen. Maar ik wilde het allemaal zelf doen.” En dat is inderdaad een belangrijke. Een Wijsje organiseren doe je niet alleen, je betrekt er juist zoveel mogelijk mensen bij. Niet alleen de organisatie van Wijsje kan je helpen, juist ook je eigen vrienden, kennissen, je hele eigen netwerk kun je erbij betrekken. “Het is echt handig als je daar vanaf het begin al goed over nadenkt. Niet pas wanneer de stress toeslaat, want dan is de lol er wel af. Een nuttige conclusie dus!

 

in-gesprek-met-julia-van-julias-wijsje-2

 

Charmante brutaliteit

“Het zoeken naar locaties is ook zoiets waar je te makkelijk over kunt denken, maar daar moet je echt wel een beetje brutaal voor zijn. Ik ben een paar keer alleen de wijk in gegaan en dan laat je je toch wat sneller afschepen. Lucy (van Lucy’s Wijsje) ging een keer met me mee en toen zag ik hoe zij het aanpakte. Ze was brutaal, maar op een hele charmante manier, met vol enthousiasme en doorzettingsvermogen. Dat was inspirerend om te zien! Ze was gewoon zeker van haar zaak en daarmee kom je een heel eind.”

 

in-gesprek-met-julia-van-julias-wijsje-3

 

Keuzes maken en onderhandelen

Nog een wijze les was het om eerder knopen door te hakken. “Er zijn altijd zoveel opties qua locaties en acts en je moet een keer gaan beslissen wat het wordt. Hoe eerder je dat doet, hoe meer rust het je geeft.” En als we het hebben over onderhandelen, moet ze grinniken: “Ja, dat was niet echt mijn sterke kant en daarmee had ik zeker nog wat kosten kunnen besparen. Ook al doe je het natuurlijk niet voor het geld, is het wel lekker dat je je geen zorgen hoeft te maken dat je uiteindelijk met verlies komt te zitten.”

 

in-gesprek-met-julia-van-julias-wijsje-4

 

Waar moet een organisator aan voldoen?

“Een organisator moet verder echt wel een beetje flexibel zijn en creatief. Control freaks gaan dit echt niet trekken, nee. Je moet juist kijken naar de mogelijkheden in een bepaalde wijk en op zoek gaan naar de mooie dingen. En dan is het nog altijd zo dat je misschien een fantastisch idee in je hoofd had voor een act op een bepaalde locatie en dat dat dan weer niet door kan gaan. Of de act die wil niet, of de locaie kan toch niet, of het budget laat het niet toe. Shit happens, dat hoort erbij. Accepteren, je creativiteit opnieuw aanslingeren en op naar het volgende idee!”

 

in-gesprek-met-julia-van-julias-wijsje-5

 

Wat krijg je ervoor terug?

“Een Wijsje is wel echt een goede training voor je organisatieskills. Je moet aan zoveel dingen denken en goed prioriteiten stellen, beslissingen nemen en de boel managen, daar leer je echt veel van. En dat maakt op het einde ook dat je zo trots bent op jezelf. Dan is er echt een ontlading, heerlijk gevoel is dat! En ik heb echt zoveel leuke reacties gehad van mensen achteraf, vooral dat ze de route echt heel leuk vonden en de locaties en acts. En dat was ook waar ik de meeste energie in heb gestoken, om daar echt voor kwaliteit te gaan. Dat is gelukt. Een heel goed gevoel geeft dat.”

 

in-gesprek-met-julia-van-julias-wijsje-6

 

Ik vraag Julia of ze nog een advies heeft voor mensen die ook een keer een Wijsje willen organiseren. “Ze moeten uiteraard een keer bij een Wijsje zijn geweest, maar leuker nog is het om een keer te gaan gidsen. Dan zien ze het Wijsje en de mensen toch vanuit een andere blik en krijgen ze al meer een idee van de organisatie en de schema’s.”

mm
AUTHOR

Annemarie Appelman

All stories by: Annemarie Appelman