In gesprek met Maartje over Maartje’s Wijsje

1024 510 Wijsje

“Ik ben helemaal geïnspireerd!” zegt Maartje de Boer met een grote glimlach wanneer we afscheid nemen. Nou, dat geldt voor ons allebei! Maartje beschikt over een fontein aan ideeën als het op het programmeren van acts voor de Wijsjes aankomt. Heel fijn om haar dus af en toe te kunnen bellen voor tips.

Het gesprek komt eigenlijk al snel neer op ideeën voor nieuwe Wijsjes. “Misschien zou ik een volgend Wijsje wel in Amsterdam willen doen. Of een Wijsje in Delft Zuid. Wist je dat daar heel veel jongeren naar Syrië zijn gegaan om zich aan te sluiten bij IS?!” Nou, nee, dat wist ik niet. “En er zijn daar alleen maar flatgebouwen en benzinestations, dat is pas een uitdaging om daar de mooie plekken te vinden.” Ik knik en ze gaat verder: “En dan moeten we dus eigenlijk juist de acts programmeren die daar heel populair zijn, onder de mensen die daar wonen.”

Heel veel Maartje

De reden dat Maartje – die optreedt in het cabaretduo Maartje & Kine – zo vol zit van de ideeën is niet alleen omdat ze heel creatief is, maar ook omdat ze inmiddels een aardig netwerk heeft opgebouwd en veel mooie acts voorbij ziet komen. Daarom was het voor haar ook niet zo moeilijk om de programmering voor haar eigen WIjsje voor elkaar te krijgen. “Ik ben wel een tijdje aan het broeden geweest op wat ik allemaal wilde neerzetten, maar uiteindelijk heb ik het Wijsje in anderhalve maand georganiseerd. Wat ik trouwens wel echt een beetje awkward vond is dat het dan Maartje’s Wijsje moet heten. Dat is wel heel erg veel Maartje. Maar het is tegelijkertijd ook het sterke punt van Wijsje, want dat maakt het juist zo persoonlijk en daarmee kan je je echt onderscheiden.”

 

in-gesprek-met-maartje-over-maartjes-wijsje-2

 

Experimentele toestand

Ze merkte bij het vragen aan acts of ze mee wilden doen, dat ze dat eigenlijk allemaal graag wilden. De naam van Wijsje hielp mee – als ze die kenden – en het idee dat ze vijf keer een kwartier moesten optreden, was juist echt een enorme uitdaging. “Dat is voor veel artiesten een hele goede test. Dan kunnen ze experimenteren met nieuw materiaal. En dat werkt ook echt goed bij comedians, dat ze dat elke keer weer kunnen testen op een nieuw publiek.” Wat Maartje’s Wijsje anders maakte: “Ik denk dat het vooral leuk was aan mijn Wijsje dat het superdivers was en iedereen die ik achteraf sprak, vond een ander optreden het mooiste. En het is juist zo bijzonder om eens een kwartiertje te worden blootgesteld aan iets dat je normaal gesproken nooit zou zien, toch?” Helemaal eens!

 

in-gesprek-met-maartje-over-maartjes-wijsje-3

 

Voor een volgende keer

Maartje heeft eigenlijk niet zoveel dingen die ze bij een volgende keer echt anders zou aanpakken. “Ja, de eindlocatie trouwens wel. Die was echt te klein en daar kreeg ik iedereen buikpijn van het bier, dat moet je echt niet hebben natuurlijk. De kaartjes heb ik trouwens verkocht bij een koffietentje waar iedereen gemakkelijk naar binnen kon lopen, een benaderbare locatie. Maar het was wel een beetje gedoe met alleen fysieke kaartjes, want dan had ik weer een envelopje met geld in de ene tas zitten en dan weer eentje in de ander. Dat werkt echt wel wat minder handig dan online natuurlijk!”

 

in-gesprek-met-maartje-over-maartjes-wijsje-4

 

Je eigen buurt ontdekken

Tijdens de avond zelf was ze vooral aan het rondfietsen en overal even aan het meekijken. Dat was leuk, want zo kon ze overal de sfeer nog even proeven. “Wat het organiseren van een Wijsje echt leuk maakt, is dat je zelf op ontdekkingstocht gaat door de buurt, bij voorkeur met wat leuke vrienden. Je komt dan sowieso op plekken terecht die je nog niet eerder had gezien. Door gewoon aan te bellen en gesprekjes aan te knopen met mensen, dat maakt het echt bijzonder.” Nog een belangrijke tip van Maartje: “Ik heb vooral gidsen gevraagd die het leuk leken om te doen en die ook gewoon een groot netwerk hadden.” Lekker strategisch!

 

in-gesprek-met-maartje-over-maartjes-wijsje-5

 

Operazangeressen en poedels

En dan komt ze – uiteraard – met nog meer ideeën voor volgende Wijsjes. “Misschien kun je een samenwerking aangaan met de theaterschool en daar gidsen vandaan halen? Die maken je avond echt, dus dat is belangrijk. Of een keer iets doen met de Circusschool, in Rotterdam zit er eentje. Ow, en operazangeressen. Daar studeren er best veel van af die een hele mooie act neer kunnen zetten!” En ze eindigt met: “Eigenlijk had ik voor mijn eigen Wijsje een act met honden willen regelen. Met een dozijn poedels die dan door hoepels springen enzo. Dat leek me echt fantastisch! Ik had een dame in Duitsland gevonden, maar die kon niet.” Dus die houden we nog tegoed voor een volgende editie van Maartje’s Wijsje!

mm
AUTHOR

Annemarie Appelman

All stories by: Annemarie Appelman