In gesprek met Piet over Piet’s Wijsje

960 640 Wijsje

“Het leek me zo mooi om mensen een keer hier, in het Lloydkwartier, uit te nodigen en allemaal mooie plekken in dit deel van de havens te laten zien”, vertelt Piet de Jonge met een twinkeling in zijn ogen. Eigenlijk was de reden voor Piet om Piet’s Wijsje te organiseren dus wel om een beetje te pronken met zijn buurt, in de meest positieve zin dan. “En om Rotterdam West wat meer op de kaart te zetten natuurlijk.”

Foto’s: Bigwood Productions

Op de vraag hoe hij bij Wijsje terecht is gekomen, antwoordt hij: “Via René en Bas natuurlijk. En ik was een vaste bezoeker van de Wijsjes. De mensen die de Wijsjes organiseren zijn vooral heel inspirerend, echt leuke mensen. Ook de Bende die Bas en René samen hebben opgericht, vind ik een mooi initiatief.” Daarom leek het hem leuk om samen iets te organiseren. Hij vond het heel leuk om na zoveel Wijsjes te hebben meegemaakt nu eens zijn eigen Wijsje te organiseren. En hij woont toevallig ook nog in een hele interessante buurt die wel wat meer aandacht verdient.

Locaties check

De locaties waren zo geregeld. “Ik had een penthouse met een prachtig uitzicht, maar bijvoorbeeld ook een garagebox, want ja, dat verwacht je toch niet? En een verborgen jazzclub waar alleen nog maar een deur van te vinden is, waar je naar beneden de trap af ging. De rest van het pand erboven was verder al helemaal gesloopt, heel bizar. Ow, en natuurlijk het schip dat de hele tijd heen en weer ging varen.” Als hij hierover vertelt, zie je hoe trots Piet is op zijn buurt. “Dat was trouwens nog wel een beetje gedoe met die garagebox, want dat was niet helemaal officieel goedgekeurd, dus moest ik elke keer heen en weer met een parkeerpasje om de garage te openen en weer dicht te doen”, zegt hij met een grote grijns. “Daardoor kwam ik niet echt toe aan de rol van gastheer, wat toch wel het leukste is op zo’n avond. En ik heb daardoor het varen op het schip ook niet meegemaakt, dat was wel jammer.”

 

in-gesprek-met-piet-over-piets-wijsje-2

Extra aandacht

“De acts vinden was wel een ander verhaal, daar heeft René me ook echt bij geholpen en dat was nodig. Ik wist zelf twee acts, maar het is gewoon nog niet zo makkelijk om acts van een bepaald niveau te vinden. En dat is wel belangrijk bij een Wijsje. Het mag best experimenteel zijn, maar de kwaliteit moet gewoon goed zijn.” De promotie had misschien ook nog wel wat extra aandacht mogen hebben, vertelt Piet: “Ik heb echt mijn best gedaan om veel mensen uit te nodigen. Ik heb mails rondgestuurd, mensen persoonlijk uitgenodigd en ben zelfs met flyers in de weer geweest, maar uiteindelijk viel de opkomst nog wel een beetje tegen. En daardoor was het ook moeilijk om het rendabel te krijgen. Daarom is het fijn om te horen dat jullie de nieuwe organisatoren daar nu extra in begeleiden. Dat zal vast helpen!”

 

in-gesprek-met-piet-over-piets-wijsje-3

Andere steden ontdekken

Piet is van de eerste lichting Wijsje fans en geeft eerlijk toe dat hij na zoveel Wijsjes te hebben gezien, te hebben gegidst en een Wijsje te hebben georganiseerd wel een beetje toe is aan andere concepten. “Ik heb ook wel het idee dat iedereen hier in Rotterdam en ook in Den Haag het inmiddels wel kent.” En wanneer ik hem vertel dat in mijn omgeving helemaal niemand Wijsje nog kent, wordt het wel weer duidelijk dat het hoog tijd is om juist andere steden te gaan verkennen. Piet: “Mijn zus zei toen dat ze misschien nog wel een Wijsje in Groningen wilde organiseren, ik zal het haar nog eens vragen! En dat is ook meteen een wat oudere doelgroep, dus ook interessant hoe je die dan het beste kunt bereiken.” Eens, dat willen we heel graag gaan uitvinden!

 

in-gesprek-met-piet-over-piets-wijsje-4

Nieuwe kansen

“Misschien is het trouwens een idee voor Wijsje om iets te doen met de netwerken zoals Tostitreffer en Creative Mornings. Daar komen veel mensen uit dezelfde doelgroep die Wijsje hartstikke leuk zullen vinden. Gewoon als bezoeker van een Wijsje, of om misschien zelf wel een Wijsje te organiseren.” Dat is zeker een goed idee. “Verder lijkt het me persoonlijk heel mooi wanneer we iets kunnen organiseren waarbij de verschillende culturen gaan mengen, nu is Wijsje wel heel blank. En dat is nog niet zo makkelijk, want ik heb het zelf ook geprobeerd. Maar je weet maar nooit, misschien vinden we de juiste persoon die bijvoorbeeld een Wijsje op Rotterdam Zuid kan organiseren en wel alle culturen bij elkaar krijgt!”

mm
AUTHOR

Annemarie Appelman

All stories by: Annemarie Appelman