Janne’s Wijsje: de foto’s, de artiesten en lokalen

1024 683 Wijsje

Janne’s Wijsje was onwijs tof. Aan alle artiesten, locaties en natuurlijk aan jou: bedankt! Er staat weer een album vol mooie foto’s op Facebook, gemaakt door Rosa Meininger. En in deze blog zetten we nog even alle artiesten op een rijtje. Deze is geschreven door blogger Andrea Dronk die voor het eerst een Wijsje bezocht. Enjoy!

Het decor van Janne’s Wijsje is de oude technische school in Feijenoord. Via de zij-ingang stromen de bezoekers binnen vanaf het schoolplein. Buurtbewoners kijken verbaasd naar de grote activiteit om en in het industriële gebouw. Eerst nog een onwennig schoolfeestje, maar al gauw een smeltkroes van bijzondere karakters.

Vier teams gaan op pad door het gebouw. Met een lichte onderlinge strijd trapt team roze af richting het onbekende. Al snel volgen de drie andere teams onder begeleiding van een gids, die behoorlijk herkenbaar rondlopen met een gekleurde vlag. De trappen in het schoolgebouw doen de schoolperiode herbeleven. In totaal vijf acts maken een opwachting in Janne’s Wijsje, plus een eindoptreden die sommigen doet terugverlangen naar een bonte avond.

Een rapport vol voldoendes

Jesse Dijksman neemt de groepen mee in de vertoning van ‘Poppenkast’, een inzending voor het 48 Hour Film Project. De korte film heeft diverse prijzen gewonnen, waaronder ‘Beste acteur’. De regisseur spreekt over zijn visie en krijgt de groep aan het lachen met de bijzondere comedy. Nablijven op school was nog nooit zo leuk!

Loulou Hameleers verrast met een ode aan de Duitse dichter Bertolt Brecht. Een geweldig stukje theater in de schoolgangen. De stem van Loulou galmt melodieus door het gebouw, evenals de klanken die haar begeleiden. Dat doet Rowan de Vos, die we later nog een keer tegenkomen. De groep neemt plaats op de stenen trap en wordt weggeblazen door de dramatische en geweldige zang. Een dikke voldoende voor het vak Duits.

Gitarist en zanger Mitch Rivers gooit hoge ogen met zijn optreden. Voornamelijk blues, met een vleugje country. Met inspiratiebronnen als The Beatles, The Stones en Jimi Hendrix, verschijnt er een rauw Rotterdams karakter. Vol bezieling zingt en speelt Mitch eigen nummers. Een intiem huiskamerconcert tussen de kluisjes.

De douches in het schoolgebouw zijn het toneel voor de lichtshow van Vincent Vriens van Beeldjutters en danseres Andrea Renon. Moderne dans verwikkeld in een spel van licht en muziek. De bewegingen nemen moeiteloos het ritme van de muziek over en het licht vormt opmerkelijke schaduwen op de wandtegels van de ruimte. Enerzijds krachtig en anderzijds emotioneel. De douche-hokjes vormen een ideale eerste rij voor het optreden.

De man en de piano. Wouter Tuinhof, ook van Darlyn, krijgt het publiek aan zijn voeten. Letterlijk, want bezoekers zitten rond de artiest op de grond. Een schemerlamp beschijnt met zacht licht de vingers die met een zekere snelheid over de toetsen schieten. Zonder zang worden de klanken vol passie en overgave gebracht.

Met deze vijf unieke acts in het achterhoofd, is het tijd voor de slotact. Komt er dan toch nog een bonte avond? In de aula pronkt een podium waar The Dawn Brothers voor de afsluiting gaan zorgen. De onderlinge strijd is verdwenen, alle groepen vormen samen één. Er wordt gedanst en gedronken, iedereen geniet na van een origineel en geslaagd Wijsje.

Wist je dat jij – net als Janne – jouw eigen Wijsje kunt organiseren? Welke sfeer zou je dan willen neerzetten? Welke verborgen plekken in jouw buurt wil je aan anderen laten zien? En welke artiesten mogen niet ontbreken? Wij gaan je daar uiteraard bij helpen. Zin om dat samen met ons te organiseren? Stuur ons een mailtje, we vertellen je graag meer!

mm
AUTHOR

Jorien de Wit

All stories by: Jorien de Wit