SAM’s Wijsje: de foto’s, artiesten en locaties

1024 683 Wijsje

SAM’s Wijsje was de allereerste editie van de Wijsjes in Haarlem en wat hebben we genoten! Aan alle artiesten, locatie eigenaren en natuurlijk aan jou: bedankt! Er staat weer een album vol mooie foto’s op Facebook, gemaakt door Wouter Vellekoop. En omdat we van tevoren natuurlijk nooit iets kunnen verklappen, zetten we in deze blog nog even alle artiesten en locaties op een rijtje, met quotes van Maarten Jansen (één van de bezoekers). Enjoy!

Inchecken bij het Patronaat, de perfecte locatie voor deze eerste editie. De entreebewijzen van Suzanne, Annemarie en Marloes (SAM) vielen wel op. Je kon kiezen tussen groep ‘Blauwe Ananas’ of ‘Groene Flamingo’, super logisch toch? De groepen werden ingedeeld en daarna kreeg iedereen in zaal 2 te horen bij welke gids ze in de groep zaten: Rowena & Marieke, Walter & Pascal, Hans & Suzanne, Philip & Marloes of Marleen & Joost. Klaar om voor het eerst op ontdekkingstocht te gaan door het mooie Haarlem! Of zoals Maarten het zei: “Bring it on!”.

In het mooie pand van Bolster kregen we eerst een korte uitleg van Annelouc en daarna begon het eerste optreden van de avond met Marta Rosa. Maarten: “Daar zat ze op ons te wachten… Een frêle verschijning in kleermakerszit. Ze neemt met een Ed Sheeran-achtige Loop Station geluiden op en mixt deze tot een hypnotiserende, muzikale achtergrond voor haar vocale experimenten ‘Lullaby firefly’ en ‘Myself’. Vooral de inzet van houten kikkers als muziekinstrument maakt daarbij indruk.” Een optreden om stil van te worden en lekker bij weg te dromen.

Via de roldeur aan de kant van de Gierstraat lopen we het oude V&D gebouw binnen dat een nieuwe invulling heeft gekregen met Gather. Maarten: “We gaan de roltrap af en donkere kelder in en komen in een gekke ruimte  met een betonvloer. Twee benen steken omhoog uit een witte bruidsjurk en, hey, als je wat langer kijkt ontdek je in de hoek nóg een witte bol tule met een blote rug. Als iedereen zit of staat, start een psychedelisch muziekje. Een voor een komen de bruiden tot ‘leven’. De stuiptrekkende bruiden – een blond, de ander donker – kijken ons tijdens hun optreden niet aan, maar zijn volledig in zichzelf gekeerd. Spannend en bijzonder danstheater dat bij tijd en wijle pijnlijk is om naar te kijken.” En wat hebben Suzanne en Ymke van Halte6 zichzelf voor 1000% gegeven in dit optreden, blauwe plekken, schaafwonden, ze gingen er helemaal voor. Respect!

Maarten: “Stem in de Stad is een plek met een belangrijke sociale functie in Haarlem en gek genoeg is het toch voor veel Haarlemmers onbekend terrein. Straatpastor Joris Obdam heet ons hartelijk welkom en vertelt over het mooie werk dat ze daar doen door het opvangen van daklozen, vluchtelingen en andere ongedocumenteerden. In de Katrijn Kapel, een tongewelf uit 1456 die vroeger dienst deed als oven van een oude bakkerij (bedankt gids Hans voor dit weetje!), worden we getrakteerd op Soefimuziek. Sinan Arat speelt op de ney, een perzisch fluitinstrument dat ons meteen in andere sferen brengt. En Alper Kekec bespeelt de bendir, een geelverlichte drum die het tempo gaandeweg steeds meer opvoert zodat het publiek gaandeweg niet meer stil kan blijven zitten.” Mocht je Stem in de Stad een warm hart toedragen, dan kun je hier doneren!

En dan belanden we ineens in de prachtige huiskamer van Hein middenin de Vijfhoek waar de mannen van Piñata ons trakteren op een feestje! Alles gaat in de flow, het is relaxt en vrolijk en we voelen ons alsof we op vakantie zijn en op een mooi strand zitten, zonnetje erbij en een lekker drankje in je hand. Achteraf hoorden we dat ieder optreden die avond helemaal anders was, want improviseren kunnen deze mannen als de beste. Zo werd er bij het allerlaatste optreden zelfs een speciaal nummer voor gastheer Hein geschreven: Heinwee! Mannen, wat een fijn feestje, bedankt!

En dan gaan we ineens onze de Bibliotheek binnen, waar we via de kinderafdeling een trapje afdalen en in de ‘Vertelkelder’ terecht komen. Maarten: “Wat volgt is een technocollege van DJ Precursor. Quirijn Verhoog was onder deze naam finalist in de laatste editie van de Rob Acda Award. Met een draaitafel ondersteund door onder andere het boek Dummie de mummie wijdt Precursor ons in in de geschiedenis en de geheimen van Techno. Daar komt dus – voor de duidelijkheid – géén computer aan te pas! Weer wat geleerd. Housend gaan we op pad naar de laatste stop van SAM’s Wijsje.”

Maarten: “Wat een energie! Bij terugkomst in het Patronaat staat de achtkoppige Spaanse wereldmuziekband Mamihlapinatapai te spelen op het podium. Geschminkt in oorlogskleuren en met ontblote bovenlijven geven zij een spectaculaire show weg in dé Haarlemse poptempel. Nu maar hopen dat de woorden van SAM’s Wijsje-organisator Annemarie weerklank vinden onder Haarlemse cultuurliefhebbers. Wie pakt de handschoen op en organiseert het volgende wijsje in onze mooie stad? Zo’n gevarieerde topavond verdient absoluut een vervolg. Ik ben voor!”

Wist je dat jij – net als Suzanne, Annemarie en Marloes – jouw eigen Wijsje kunt organiseren? Welke sfeer zou je dan willen neerzetten? Welke verborgen plekken in jouw buurt wil je aan anderen laten zien? En welke artiesten mogen niet ontbreken? Wij gaan je daar uiteraard bij helpen. Zin om dat samen met ons te organiseren? Stuur ons een mailtje, we vertellen je graag meer!

mm
AUTHOR

Annemarie Appelman

All stories by: Annemarie Appelman