Een terugblik op Arend’s Wijsje met Annemarie

1024 677 Wijsje

Arend’s Wijsje was een bijzondere. We werkten met veel mensen en organisaties samen om dit Wijsje te kunnen organiseren. Annemarie Jansen, dirigent en chef-productie, vertelt erover.

”Ik ben ongeveer half maart begonnen met het werken aan dit Wijsje. Het idee kwam van Naomi van het Openbaar Ministerie. Zij kwam in haar vrije tijd wel naar Wijsjes, maar vond dat Rotterdam-Zuid ook een Wijsje nodig had. Met Jongerenwerk Op Zuid, de politie, buurthuis De Arend, Wijsje en het Openbaar Ministerie hebben we gekeken hoe dit moest worden vormgegeven.”

Gokan van het JOZ (Jongerenwerk Op Zuid) heeft Annemarie door de buurt geleid en veel laten zien. ”Het is heel anders werken dan bij een normaal Wijsje. Daar trekken we alle deuren open, gaan gewoon ergens kijken. De mensen in de Afrikaanderwijk zijn dat een beetje zat, vertelde Gokan.” Door de vele enquêtes, bijvoorbeeld afgenomen door studenten die vervolgens nooit meer terugkeren naar de wijk, moest er voor een andere aanpak gekozen worden. ”Ik kreeg al snel contact met Zoë van Niffo, Paul van BSW en Ömer van DSB. Ik werd aan steeds meer mensen gelinkt. Het is een echt dorpje en hechte community daar. Dat vond ik heel bijzonder aan de wijk. In andere wijken zag ik dat veel minder.” Op den duur liep de communicatie met de betrokkenen in de wijk zó goed, dat we teveel locaties hadden. Annemarie is enorm goed geholpen in het proces, vertelt ze. Nu na het Wijsje, blikt ze terug op hoe het is gegaan.

”Ik had, toen ik terug naar huis fietste en die brug overging, een gevoel van: kan ik trots zijn? Hoe is het gegaan? We wilden mensen die veel met de wijk te maken hebben, zoals het OM, laten zien dat er veel mooie dingen gebeuren. Er zijn fantastische mensen die openstaan voor veel dingen. Dat is erg goed gelukt. Het beeld is bij veel mensen wel wat veranderd. Misschien niet bewust, dat ze anders gaan handelen of zo, maar wel dat ze anders naar de wijk kijken.” Zo ook de ouders van Annemarie: ”Mijn ouders vinden alles in Rotterdam wel ghetto, maar ze vonden de Afrikaanderwijk echt geweldig. Mijn vriend en fotograaf Ramón, hij liep mee met een groepje, heeft ook bijzondere dingen meegemaakt. Hij zat in een groepje met een werkloze jongen uit de wijk. De jongen is enorm geïnteresseerd in fotografie en muziek. Een week later hebben Ramón en hij afgesproken en hebben ze veel over die dingen gepraat. Er is een mooie vriendschap ontstaan, en die jongen is nu met heel positieve en creatieve dingen bezig. Dat vind ik prachtig om te zien.”

”Ik heb het als heel positief ervaren om in de Afrikaanderwijk te werken. Het is dat ik het weet dat er veel criminaliteit is, maar als je er doorheen loopt en met mensen praat, is iedereen zo aardig en open. Ik heb me geen seconde onveilig of ongemakkelijk gevoeld. In heel veel andere wijken heb ik dat vaak zat. Dat vond ik zo opvallend, dat het daar zo anders was dan ik had verwacht. Als ik nu naar de Afrikaanderwijk fiets heb ik een gevoel van thuiskomen.”

Inmiddels wordt er hard gewerkt aan een deel 2 van dit bijzondere Wijsje.

mm
AUTHOR

Jorien de Wit

All stories by: Jorien de Wit